Web-майстри, які працюють у невеликих компаніях, часто вважають, що web-оптимізація (SEO) - це складне та загадкове мистецтво, яке вони повинні прагнути зрозуміти і яким вони мають опанувати. Але це абсолютно не так. SEO – це просто текст.

Як фахівець із SEO, я щодня стикаюся з помилками діючих із кращих спонукань web-майстрів, які з незнання зробили все, що могли, щоб сховати свій сайт та його тему подалі від пошукових машин. Роблять вони це, привласнюючи файл зображення ім'я у вигляді цифр або слів, що не мають відношення до самого зображення. Сторінки презентації називаються product.gif, причому вони не містять ні тег підказки, ні тексту, але містять посилання на основну сторінку з великою кількістю зображень, яка називається intro.html.

Навіть якщо Ви використовуєте стандартне авторське програмне забезпечення, до Вашого сайту можна застосувати SEO, назвавши html файли ключовими фразами, назвавши каталог зображень більш важливими ключовими словами, включивши ті ж слова у заголовок та текст. І давайте будемо застосовувати тексти розміром принаймні в 500 слів. Багато власників сайтів вважають, що достатньо використовувати лише кілька зображень продукції та гарний логотип.

Це не вірно. Ви повинні використовувати ключові слова в тексті, адже пошукові машини ніяк не зможуть дізнатися, що Ви продаєте саме цю продукцію або послуги.

Текст – ось чим керується пошуковий сервер, визначаючи тематику Вашого сайту. Текст у метатегах, текст у заголовку, текст на головній сторінці, текст у назвах зображень та текст у імені домену та назви папок. SEO – це слова на сторінці, а НЕ зображення слів, виконане чудовою графікою, створеною Вашим дизайнером.

У мене з'явився новий клієнт, курорт якого отримав позитивні відгуки в десятках національних журналів. Я був радий бачити посилання на ці статті на його сайті до тих пір, поки я не клацнув по одному з цих посилань і не отримав ЗОБРАЖЕННЯ сторінки журналу, замість тексту статті. Багато журналів не дозволяють відтворювати зміст статей без отримання ліцензії, але всі дозволяють невеликі цитати з посиланням на джерело – статтю їхнього сайту.

Ці цитати послужать чудовою рекомендацією клієнту, вони також містять десятки важливих ключових слів, які стануть у нагоді і пошуковим машинам та відвідувачам сайту. Навіть якщо на сайті розміщено всього один параграф з кожної гарної статті, цей текст - саме те, що пошуковий лікар прописав. Це і буде нашим першим кроком у роботі з новим клієнтом.

У мене є інший клієнт, який регулярно розсилає прес-релізи, що містять інформацію про співпрацю чи нову продукцію. Ці прес-релізи до верху сповнені ключовими словами, важливим діловим жаргоном та спеціальними термінами. Де ж каверза? Вони розповсюджують ці прес-релізи у форматі pdf – відправляють їх з використанням ftp протоколу, відмінно приховуючи їх від пошукових машин! Потім їхні партнери розповсюджують ці файли так само з використанням ftp протоколу просто тому, що вони були надіслані таким чином. Подібна тактика позбавляє мого клієнта посилань від його партнерів, адже ці прес-релізи не є html сторінками!

Я завжди звертаю увагу моїх нових клієнтів на те, що пошукові машини аналізують лише той текст, який з'являється на веб-сторінці. Пошукові машини не "читають" зображення або графіку, вони можуть зробити припущення на підставі імен цих зображень та тегів підказки. Спробуйте здійснити в Google пошук за картинками на слово logo, і Ви самі зрозумієте про що я!

А тепер спробуйте здійснити пошук за картинками на звичайні слова, щоб порівняти їх з іменами файлів, які використовуються для опису цих картинок. Здійсніть пошук будь-якої комбінації цифр, і Ви зрозумієте, як часто звичайні цифри служать іменами файлів зображень.

Спробуйте здійснити пошук за картинками на ключові слова, важливі для Вашого бізнесу, і я б'юся об заклад, результати пошуку будуть представляти Ваших конкурентів. Якщо Ви перегляньте імена файлів в URL результатів, що описують розташування зображення, названого ключовою фразою, то готовий посперечатися, що Ваші конкуренти, які з'являються першими в результаті звичайного пошуку на важливі ключові слова, використовують ці слова в назвах файлів зображень, папок і іменах доменів.

У мене були клієнти, які змінювали дизайн сайтів невдовзі після оптимізації. Потім вони питали у мене, чому їхній рейтинг у пошукових системах впав.
Очевидно, дизайнер не тільки використовував частини тексту та цифри як назви зображень та сторінок, але й видалив гіперпосилання від важливих ключових слів у тексті, тексті, який був складений під нашим керівництвом. Гіперпосилання в тексті є ще одним важливим елементом SEO, який так не люблять дизайнери через те, що це змінює колір тексту, щоб допомогти відвідувачам зрозуміти, що це гіперпосилання.

Хоча дизайнери та фахівці з SEO рідко працюють разом, їм доводиться це робити. Навіть незважаючи на те, що фахівця з SEO потрібно надрукувати ключові слова у вікні "зберегти як", просто тому, що дизайнери не роблять це.

Якщо ж наймають копірайтера, то він також повинен співпрацювати зі спеціалістом з SEO, хоча в даному випадку завданням спеціаліста з SEO буде просто переконати копірайтера в тому, що в тексті необхідно не раз використовувати ключові слова. Копірайтери не люблять повторюватися і часто пишаються тим, що вони говорять одне й теж різними словами. Але пошукові машини ще не підтримують використання тезаурусу (словника) визначення змісту сторінки.